fbpx

Τελικά είναι καλύτερα να γυμνάζεσαι το πρωί ή το απόγευμα;

by Eleni Kokkinou

Για κάποιους ανθρώπους η γυμναστική αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πρωινής τους ρουτίνας, όπως ακριβώς και ο πρώτος καφές της μέρας. Για άλλους, η καταλληλότερη ώρα είναι το απόγευμα, που σηματοδοτεί και το τέλος των εργάσιμων ωρών και είναι παράλληλα ο τρόπος να αποβάλουν όλο το στρες της ημέρας. Η ερώτηση όμως παραμένει μια: Υπάρχει τελικά διαφορά στην ώρα που επιλέγεις να γυμναστείς; Είναι τελικά καλύτερο να γυμνάζεσαι το πρωί ή το βράδυ; Αυτό λοιπόν επιχείρησα να απαντήσω, προσπαθώντας να εντάξω τον εαυτό μου σε μια ρουτίνα γυμναστικής.

Ας πούμε πως η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή. Μελετώντας διάφορες έρευνες και άρθρα από πιστοποιημένα sites, κατάλαβα πως ενώ και οι δύο ώρες της μέρας έχουν τα δικά τους προτερήματα, σε μια από αυτές τα προτερήματα υπερισχύουν με διάφορους παράγοντες να παίζουν ρόλο.

Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες λοιπόν, η πρωινή γυμναστική πρώτον, μπορεί να ενεργοποιήσει ορισμένα γονίδια στα μυϊκά κύτταρα, τα οποία ενισχύουν την ικανότητά τους να μεταβολίζουν το λίπος και τη ζάχαρη. Αν και χρήζει περισσότερης μελέτης αυτή η δήλωση, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρωινή γυμναστική, μπορεί να βοηθήσει τα υπέρβαρα άτομα ή όσους έχουν διαβήτη τύπου 2. Δεύτερον, οι ενδορφίνες που εκκρίνονται με τη γυμναστική, μας βοηθούν να αποκτήσουμε καλή διάθεση και πιθανότατα θα έχουν θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη τη μέρα σου. Τρίτον, είναι πιθανόν να είσαι πιο συνεπής εάν εντάξεις τη γυμναστική στην πρωινή σου ρουτίνα και την ολοκληρώσεις νωρίς, κάνοντάς την “check-off” από τα πρώτα πράγματα στη μέρα σου.

Από την άλλη, η απογευματινή γυμναστική έχει τα δικά της σημαντικά οφέλη. Πρώτον, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί λιγότερο οξυγόνο κατά την απογευματινή άσκηση, καθιστώντας τις προπονήσεις μας πιο αποτελεσματικές. Θα καταναλώσουμε λοιπόν πολύ λιγότερη ενέργεια το απόγευμα για μια ίδιας έντασης άσκησης, σε σχέση με το πρωί. Δεύτερον, προλαμβάνονται συχνότερα οι τραυματισμοί, καθώς το σώμα μας είναι πιο ζεστό στο τέλος της μέρας σε σχέση με το πρωί, με το που ξυπνάμε. Τρίτον, είναι αποδεδειγμένα ένα αποτελεσματικός τρόπος να αποβάλουμε το άγχος και το στρες της μέρας και ίσως ακόμη να συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Υπάρχουν φυσικά πολλά ακόμη σωματικά και ψυχικά οφέλη και για τις δύο περιπτώσεις. Οι επιστήμονες λοιπόν καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η καλύτερη ώρα για γυμνάζεσαι εξαρτάται από τον στόχο σου, τι θέλεις να πετύχεις και ποια ώρα είναι ιδανική με βάση τα ωράρια και τον δικό σου τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τα οφέλη που προαναφέραμε, τη δική σου καθημερινότητα και τις ανάγκες σου, αυτό που έχει σημασία, είναι να καθιερώσεις μια ρουτίνα στην οποία μπορείς να παραμείνεις συνεπής και – αν είναι δυνατόν – να γυμνάζεσαι την ίδια ώρα καθημερινά. Στην τελική, η συστηματικότητα είναι αυτή που θα «αναδείξει» την αποτελεσματικότητα της άσκησής σου.